SKL lyfter fram Arbetsmarknadskunskap

Publicerad 26 juni, 2013
I en skrift om kommuners studie- och yrkesvägledning lyfts Arbetsmarknadskunskap fram som ett lyckat exempel.
Dela

En framgångsrik studie- och yrkesvägledning stärker elevernas förutsättningar att navigera genom utbudet av utbildningar och yrkesinriktningar. Vägledningen kan också bidra till bättre kunskaper om arbetslivet hos eleverna, höja studiemotivationen och öka genomströmningen i skolan.

Med de ökade förväntningarna på skolornas studie- och yrkesvägledning kommer ofta krav på mer lagstiftning och hårdare reglering av verksamheten.

– Det viktigaste är att integrera arbetslivsfrågorna i utbildningen genom hela skoltiden, inte att bestämma exakt hur många vägledare som behövs på varje skola. Därför behöver vi skickliga vägledare och engagerade skolledare som ser studie- och yrkesvägledningen som hela skolans ansvar, säger Maria Stockhaus, ordförande i SKL:s utbildningsberedning.

SKL:s metodstöd bygger på exempel från tio kommuner arbetar systematiskt med studie- och yrkesvägledning och arbetslivsfrågor i skolverksamheten.

– Precis som i andra studier om skolan ser vi också här att ledarskapet är avgörande för skolpersonalens arbete och verksamhetens resultat, säger Maria Stockhaus.

Läs hela rapporten här.

Huvudaktörer

ÖVRIGA AKTÖRER

Adecco, Arboga kommun, Care of Haus, Fagersta kommun, Hallstahammars kommun, Köpings kommun, Kungsörs kommun, Mimer, Norbergs kommun, Norén & Lindholm, Pöyry, Sala kommun, Seco Tools, Skinnskattebergs kommun, Surahammars kommun, Västmanlands Kommuner & Landsting